Månedens opfindere: Mikael & Tomas Ahlsén
Innovation: Barry gransæk

Hvert år sælges der omkring tre millioner juletræer i Sverige, og normalt bliver de smidt ud i løbet af tyve dage. Hertil udviklede tvillingebrødrene Tomas og Mikael Ahlsén en granpose, en innovation, der giver dig mulighed for at rense dit træ, nålefrit og miljøvenligt.


Mikael og Tomas er tvillingebrødre og fortæller, hvordan de som børn ofte slås og skændtes. I dag er de bedre til at samarbejde og er opfinderne bag Barry-gransækken.

- Jeg har ligesom min bror en bachelor i økonomi, og arbejdede i løbet af 90'erne i Tallinn. Jeg skrev ofte artikler og holdt taler ved fester og sammenkomster. Jeg fik så at vide, at jeg skulle holde op med at arbejde med "forretning" og i stedet fokusere på den kreative side. Kort efter søgte jeg et job som skribent på et golfmagasin i Holland," fortæller Mikael. Hans erfaring inden for journalistik førte ham videre ind i reklamebranchen, hvor han efter tre år startede sin egen virksomhed i 1999, først hos reklamebureauet Vargen i ti år og derefter som sin egen skaber, tekstforfatter og brandstrateg.

 

”Der var grannåle overalt i opgangen”

I begyndelsen af 2000'erne flyttede Mikael ind i en lejlighed på femte sal i Stockholm.

-Julen var forbi, og jeg skulle have juletræet ned i skraldespanden. Men der var ingen elevator, så jeg var nødt til selv at bære træet ned. Der var nåle overalt i opgangen. Jeg måtte feje i lang tid, griner han.

Michael indser, at han har brug for en stor sæk for at løse problemet.

- Jeg ringer til Tomas, og broderen synes også, at det er et problem, som vi skal løse.

Seks måneder senere var Barry på markedet.

  

Hvert år sælges cirka tre millioner juletræer i Sverige.

- Vi forstod, at selvom Barry er et sæsonprodukt, er markedet stort, og hvis vi formåede at sælge til 5 procent, ville vi være rentable. Nu har både Tomas og jeg et almindeligt arbejde og familier ud over Barry, men hvis vi havde satset alt på det, tror jeg, at vi kunne leve af det.

 

”Det bedste ved Barry er kundernes glæde, når de oplever gransækken for første gang”

Når Mikael er ude at køre, har han ofte Barry med i bagagerummet.

-For sjov går jeg nogle gange rundt i julen og banker på kundernes døre for at få leveret. Det bedste ved Barry er kundernes glæde, når de oplever gransækken for første gang. Når de får produktet i hænderne og føler glæde, så er det lykkedes os at gøre noget, der hjælper.

 

Barry er fremstillet af genanvendeligt plast

Mikael forklarer, hvordan Barry var unik fra starten. Men at der i dag findes kopier af produktet, selv om Barry skiller sig ud med sin genanvendelige plastik.

 

-Det var vigtigt for os at vælge en genanvendelig plast. Det går ikke i stykker, og dets strækfaktor gør det meget holdbart. Mange mennesker har dog en negativ holdning til plastik, men hvis vi genbruger det korrekt, er det et uovertruffent materiale.

 

Oprindeligt var det meningen, at de selv skulle pakke alle ordrer.

-Vi forestillede os, at vi kunne klare det. Du kan ikke forestille dig, hvor meget vi har foldet i vores små lokaler i Uppsala. Vi besluttede til sidst at lægge produktionen i Tallinn, det var ret nemt, da jeg stadig har kontakter der. Siden produktionen blev flyttet til Tallinn, er logistikken blevet forbedret.

 

- I dag er det meget hurtigere, og de kan klare alle pakker med deres rutine. De sender Barry til vores lager i Stockholm, hvor vi så sender ud til kunden.  

 

Barry kan bruges hele året rundt

Salget af gransækken stiger i løbet af oktober måned og topper derefter i december og januar. Men Mikael mener, at Barry kan bruges hele året rundt.

–Barry kan bruges, når du skal køre haveaffald væk til skraldestationen, eller til at beskytte din grill eller motorcykel. Sækken er også god til opbevaring af bildæk og cykler. Vi har undersøgt, om vi måske kunne hente en søskende til Barry, en sæk til at opbevare følsomme ting i. Måske er det noget for fremtiden.


Anmeldte produkter

Tomas og Mikael Ahlsén Tomas og Mikael Ahlsén
Barry gransæk Barry gransæk
Tag juletræet ud og undgå grannåle overalt
55 kr
Køb
Info

Se flere indlæg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin og Magnus Holmgren
Elin og Magnus Holmgren
Log ind
Vælg land